2024. május 22-26. I Papp László Budapest Sportaréna

Sporttörténelmi hatodik hely

Magyar pontszerzés a Team versenyben! A Papp László Budapest Sportarénában zajló ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon a két egyéni versenyző, és a kéziszer csapat eredményeit összegző kategóriában a magyarok az előkelő hatodik helyen végeztek. Korábban a mieink soha nem zártak ilyen pozícióban ebben az összesítésben.

A két egyéni versenyző, Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna, valamint a Hagymási Kira, Jurca Lilla, Mészáros Mandula, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Urbán-Szabó Mónika alkotta együttes kéziszer csapat 321.700 pontot gyűjtött. Ebben a rangsorban a bolgárok végeztek az élen, az olaszok és az izraeliek előtt. Az olimpiai kvótát pedig az azeriek szerezték meg.

A magyar együttes kéziszer csapat 5 karikával 33.250, a 3 szalag, 2 labda gyakorlattal pedig 31.200 pontot gyűjtött, ezzel összetettben kilencedikként zárt.

A 3 szalag, 2 labdával a magyarok első számú tartalékok (9.), 5 karikával pedig a harmadik számú tartalék helyen végeztek (11.).

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke: Az együttes kéziszer csapat eredménye hosszú idő után az egyik legjobb összetett pontszámnak számít, a teamben elért hatodik hely miatt pedig repdesek örömömben. Sokat dolgoztunk ezért a sikerért. Jobb lett volna, ha hosszabb felkészülés állt volna rendelkezésünkre. Mindenki odatette magát: a szövetség munkatársai, az edzők, és a lányok. Gratulálok mindenkinek.

Lauber Zsófia edző: Két erős gyakorlatot sikerült bemutatni ebben a fantasztikus hangulatban. Voltak ugyan pontatlanságok, de kárpótol a sporttörténelmi team-eredmény, és az összetett kilencedik helyezés, amelyekre nagyon büszkék vagyunk.

Hagymási Kira: Nagyon nagy öröm, elégedettek vagyunk mindegyik gyakorlattal.

Pesti Dalma: Azt gondolom hogy a szalag/labda nagyon jól sikerült, de a karikával volt egy kis hiba.

Mészáros Mandula Virág: Nem foglalkoztunk a pontokkal, és az olimpiai kvóta kérdésével, de hallottuk az ovációt a címvédő azeri csapat gyakorlata után, és akkor már tudtuk, hogy magas pontszámot értek el…

Urbán Szabó Mónika: Fantasztikus volt ilyen környezetben versenyezni, hatalmas ováció fogadott minket, felejthetetlen élmény lesz örökre.

Szabados Dóra: Az 5 karika gyakorlatnál nem szokványos dresszt használtunk, nem ez jellemző az rg-re, ez letisztult fazon volt, mindenképpen újítani szerettünk volna ezzel is.

Jurca Lilla: Ez az eredmény egy közös érdem, büszkék lehetünk. Köszönünk mindenkinek mindent.