2024. május 22-26. I Papp László Budapest Sportaréna

Szövetségek

Európai Torna Szövetség

Modern sportszervezet jövővel

Az Európai Torna Szövetség 50 nemzeti tagszövetséget számlál. Egy sportszervezet, amely messze túlmutat a politikai Európa határain, de mégis egy egységes tornásznemzet gondolatát hordozza. Nyolc és fél millió tornász érdekeinek biztosítékaként az Európai Torna Szövetség a sportág egészen különböző aspektusait képviseli: az olimpiai sportoktól „mindenki tornájáig”.

Az európai tornászok a határokon túl is közvetítik az együttlétről alkotott felfogásukat és példát mutatnak a közösségben. Nincs még egy európai sportszövetség, amely olyan sokszínű kínálattal bírna, mint az Európai Torna Szövetség. Nemcsak csúcs-színvonalú sport-élményt kínál a négy olimpiai és a három olimpián kívüli ágban, hanem szabadidősportot is minden korosztály számára a kisgyermekektől az idősekig.

Filozófia

 • Az Európai Torna Szövetség feladata és kötelessége, hogy megvédje és támogassa a sport Olimpiai Chartában rögzített alapelveit.
 • A sport általában, és különösen a torna, mint az egyik legfontosabb európai sportág, jelentős társadalmi szerepet tölt be.
 • Az Európai Torna Szövetség támogatja a sport humanista, etikai és pedagógiai elveinek hiteles megvalósítását.
 • Vezérelvünk, hogy a méltányosság, a jogegyenlőség, mindenki integrációja, a kulturális sokszínűség elfogadása és a szólásszabadság kölcsönös tiszteletben tartása határozza meg az Európai Torna Szövetség tagjainak cselekedeteit.

Az Európai Torna Szövetség céljai

 • Az európai torna népszerűsítése és fejlesztése minden szinten.
 • Az 50 nemzeti tagszövetségben közel 10 millió sportolóval az Európai Torna Szövetség az egyik legnagyobb európai sportszövetség. Az Európai Torna Szövetség célja, hogy minden európai tagszövetségben előmozdítsa az élsportot és a mindenki számára elérhető sportolást, melyek kiegészítik és támogatják egymást.
 • A sport és a sportágak népszerűsítése.
 • A ritmikus gimnasztika, mint modern, dinamikus és vonzó sportág képviselete és bemutatása a médiával és a nyilvánossággal folytatott folyamatos párbeszédben.
 • Szakmai struktúrák létrehozása és szervezése.
 • Minden sportszövetség vezetését a tiszteletteljes elkötelezettség és a professzionális megvalósítás iránti igény jellemzi. Célunk, hogy szakszerűen teljesítsük tagjaink, partnereink, a média és a nyilvánosság kéréseit és elvárásait.
 • A Nemzetközi Torna Szövetség támogatása a partnerségen alapuló együttműködésen keresztül.

Magyar Torna Szövetség

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) 1885-ben alakult Magyarországi Torna Egyletek Szövetsége néven, amely 1898-ban nyert felvételt a Nemzetközi Torna Szövetségbe (FIG).  

A Szövetség nyolc szakágért felel, ezek: aerobik, akrobatikus torna, férfitorna, gumiasztal, mindenki tornája, női torna, parkour és ritmikus gimnasztika. A Szövetség szakágai az elmúlt majd’ 140 évben több világ- és Európa-bajnoki helyezettet adtak az országnak, valamint a torna szakág az eddigi 15 olimpiai aranyéremmel kiemelkedő az eredményesség terén. Kiváló minősítéssel rendezett Európa-bajnokságot, Világbajnokságot, Világkupát és egyéb nemzetközi versenyeket. A Szövetség elnöke a lólengés kétszeres olimpiai bajnoka, Magyar Zoltán.

Nemzetközi Torna Szövetség (FIG)

Az 1881-ben „Fédération Européenne de Gymnastique” néven alakult meg a Nemzetközi Torna Szövetség, melynek 1921. óta a hivatalos elnevezése ’ Fédération Internationale de Gymnastique”.

Hét gimnasztikai szakágat képvisel a szervezet, ezek: férfi torna (MAG); női torna (WAG); ritmikus gimnasztika (RG); aerobik (AER); akrobatikus torna (ACRO); gumiasztal (TRA); és parkour. Ezen túl, a szövetség felelős a tornászok olimpiai részvételi korhatárának meghatározásáért, a kvalifikációs rendszer kidolgozásáért és lebonyolításáért. Felelős a torna valamennyi szakágának világversenyéért, illetve a Szövetség határozza meg azokat a szabályokat, amelyek alapján a tornászok teljesítményét értékelik. Székhelye a svájci Laussanne, elnöke Morinari Watanabe (JPN).