2024. május 22-26. I Papp László Budapest Sportaréna

Pigniczki Fanni 8., Wiesner Hanna 12. lett egyéni összetettben

Pigniczki Fanni az előkelő 8. helyet szerezte meg az egyéni összetett döntőben a hazai rendezésű ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. A mezőny másik magyarja, Wiesner Hanna a 12. helyen fejezte be a kontinensbajnokságot. Mindkét ritmikus gimnasztikázónak élete legjobb egyéni összetett eredményét sikerült elérnie. A dobogó legfelső fokára a bolgár Stiliana Nikolova állhatott fel.

Fantasztikus hangulatban zajlott le az első felnőtt finálé a Papp László Budapest Sportarénában. A magyarok közül a délelőtti csoportban Pigniczki Fanni, a délutániban pedig Wiesner Hanna kapott helyet. Mindkettőjük gyakorlatait hatalmas ováció fogadta, mint ahogy a nagy sztárok produkcióját is vastapssal jutalmazta a közönség.

A bolgár Stiliana Nikolova imponáló magabiztossággal nyerte meg az Eb-aranyat, az olasz Sofia Raffaeli, és a német Darja Varfolomeev előtt.

Pigniczki Fanni: Nagy öröm számomra, hogy életem legjobb egyéni öszetett eredményét itthon sikerült elérni. Hosszú napon vagyok túl.  A buzogány után egy picit dühös voltam, szalaggal összeszedtem magam, karikával megint becsúszott egy kis hiba, de aztán labdával felszabadultan léptem szőnyegre. Életem legmagasabb pontszámát kaptam a labdagyakorlatra, és ez pozitívum. A mezőny eleje nagyon sűrű. Sok múlik azon, hogy kinek milyen az állóképessége. Holnap még lesz két szerdöntőm,  innentől már azokra készülők.

Wiesner Hanna: Elfáradtam a végére. Mindent beleadtam a mai napba is. Rengeteget tanultam ezen a versenyen. A karikára vagyok a legbüszkébb, életem legjobb pontszámát kaptam arra, de a buzogány is jól sikerült. Nagyon köszönöm a nézőknek, hogy ilyen sokan kilátogattak.

Gelle Noémi edző: Büszke vagyok a lányokra, mindketten sokat javítottak a korábbi kontinensbajnokságokon elért eredményeikhez képest. Sikerült fizikálisan és mentálisan is úgy megérkezniük a szőnyegre, hogy jó eredményekkel végezzenek. És még nincs vége, hiszen Pigniczki Fanni a zárónapon döntőzni fog labdával és szalaggal.

Eredmény:

Egyéni összetett döntő (TOP 24)

  1. Stiliana Nikolova (Bulgária) 143.750 pont
  2. Sofia Raffaeli (Olaszország) 139.750
  3. Darja Varfolomeev (Németország) 138.450

..8. Pigniczki Fanni (Magyarország) 132.000

..12. Wiesner Hanna (Magyarország) 129.050

 

A magyarok pontszámai az egyes szereken

Pigniczki Fanni

Karika: 32.850 pont

Labda: 34.700

Buzogány: 31.950

Szalag: 32.500

 

Wiesner Hanna

Karika: 33.700

Labda: 32.150

Buzogány: 32.350

Szalag: 30.850

A 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság vasárnapig tart a Papp László Budapest Sportarénában. Az Eb-t a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ), a HM Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közreműködésével rendezték meg.