2024. május 22-26. I Papp László Budapest Sportaréna

Emlékezetes megnyitó az arénában

Látványos és emlékezetes megnyitót láthatott a Papp László Budapest Sportaréna közönsége. A hazai rendezésű ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság központi eseményén dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, a hazai kvalifikációs világversenyek rendezésével kettős céljuk van. Amellett, hogy élsportolóink előtt lehetőség nyílik a kvótaszerzésre, a rendszeres sportolás fontosságára is rá szeretnék irányítani a figyelmet.

„A sportirányításban fontos célunk volt, hogy minél több sportágban rendezhessünk olyan versenyeket, amelyekkel segíteni tudjuk kitűnő sportolóink párizsi kvótaszerzését. A legendás magyar szurkolóknak most ismét itt a lehetőség, hogy buzdítsák a legjobbjainkat, és megadják azt a pluszt, amely hozzásegítheti kéziszercsapatunkat a nagy bravúrhoz, az olimpiai indulás kivívásához. A Sportoló Nemzet Programunkkal az Európa-bajnokságon is jelen vagyunk, és igyekszünk mindenkit meggyőzni arról, hogy nemcsak a szurkolók, hanem a sportolók közösségéhez is nagy élmény tartozni.” – tette hozzá az államtitkár.

Farid Gayibov, az Európai Torna Szövetség (EG) elnöke a szervezők munkáját méltatta. „Köszönöm a szervező bizottság, valamint az Európai Torna Szövetség Ritmikus Gimnasztika Technikai Bizottságának a nagyszerű szervezést! Igazán fantasztikus körülmények várják a sportolókat ezen az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon” – jegyezte meg Farid Gayibov.

Bencze György, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke a sportág szépségét emelte ki beszédében. „A ritmikus gimnasztika különleges eleganciát, művészi kifejezőerőt és rendkívüli fizikai teljesítményt ötvöz. Az Európa-bajnokságon résztvevő sportolók hosszú évek kemény munkájával érték el, hogy ma itt lehessenek, ezért kivétel nélkül mindannyiukat a legmélyebb tisztelet illeti meg.” – mondta az elnök.

A nyitóünnepségen előtérbe került a ritmikus gimnasztika és a komolyzene kapcsolata. A show koncepciója a kéziszerekre épült, egy-egy hangszerrel és táncstílussal kiegészülve.

Az esemény a látvány, a zene és a mozgás összhangjára fókuszált, egy olyan show-t teremtve, melyben a szimfonikus zenekar klasszikus és modern hangzásvilágát ötvözték a sportág jeles képviselői, a Wonderland Show Company tánckara, a Vincze Tünde Produkció világhírű artistaművészei a Budapest Breaking Sportegyesület breakeseinek közreműködésével.

A 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság vasárnapig tart a Papp László Budapest Sportarénában. Az Eb-t a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ), a HM Sportért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közreműködésével rendezték meg.

Részletes program és további információk az Európa-bajnokságról az rg2024.eu–n.